Kosses.nl
 

Koolhydraatarme gerechten

Zalmforel met Spitskool, paprika, groene asperge en oestersaus.


Lopen we vanmorgen door zo'n grootgrutter, die zich groothandel noemt, maar tegenwoordig gewoon open is voor al het publiek en lag op de visafdeling allemaal echt mooi vers spul, waaronder zalmforel, die me gewoon toe lag te lachen. Dat werd dus zalmforel met een koolschoteltje met Aziatische twist. Voor 2 personen nam ik:

1/3 spitskool, ongeveer 250 gr pp,
1/3 rode, groene en gele paprika.
1 stengel bleekselderij
4 groene asperges
een stukje wortel
1 ui
4 teentjes knoflook
stukje gemberwortel
1 tl rode currypasta
1 el dikke oestersaus
1 el Tamiri
1 tl sesamolie
Sezuanpeper
bouillon en/of Chinese kookwijn

2 zalmforellen
roomboter
dille
citroen
peper
zout
olijfolie



Oven voorverwarmen op 190º.
De forellen kort afgespoeld, zodat de slijmhuid niet verdwijnt. In een ovenschaal gelegd en met zout en peper bestrooid, in de buik een plakje roomboter en citroen. Op de visjes nog wat pakjes citroen. In mijn visje ook nog stevig gedroogde dille, mijn vrouw houdt daar niet van, dus werd de mijne (met de 3 citroenschijfjes) net even lekkerder. Ruim bedruipt met wat olijfolie. De visjes waren ruim aan de maat, maar de borden ook wat te klein:-)

Spitskool in reepjes gesneden.
Ui, knoflook, gember en wortel gesnipperd.
Paprika, bleekselderij en asperge stengels in stukjes gesneden. De toppen van de asperges bewaard, om gegrild als decoratie en te gebruiken.

De schaal met vis in de oven gezet voor ongeveer 25 minuten. Ik moet de vis niet te gaar, zodat deze te droog is, dus begin ik na een minuut of 15 even met een vork voorzichtig op de dikste delen te drukken. Zolang ze nog zacht voelen gaat het goed, maar voordat ze echt stug beginnen te voelen, zijn ze klaar.

Wanneer de vis in de oven staat, uien fruiten in wok of sauteerpan met een ruime scheut olijfolie. wanneer deze kleuren gember, wortel en currypasta erbij. Omscheppen tot de boel licht bakt en dan de knoflook erbij, zodat deze niet te veel bakt. Paprika, bleekselderij, asperge erdoor scheppen. Wanneer deze warm beginnen te worden de kool toevoegen. Spitskool kan je rauw eten, dus niet te lang mee sauteren, wordt het niet lekkerder van. Mocht de boel te hard gaan of aanbakken even wat bouillon of kookwijn erbij.
Het geheel op smaak brengen met oestersaus, Tamiri, sesamolie en Sezuanpeper (gewoon gemalen peper kan ook, maar de Sezuan geeft net even meer de Oosterse twist).
Ondertussen de aspergetopjes grillen in een klein pannetje met wat olijfolie.
Bordje opmaken, eet smakelijk.
Overigens kocht ik een overheerljke goede olijfolie bij een Turkse super. 4 liter voor net €30. Dat is weinig voor zo'n mooie kwaliteit olie, met een heel lage peroxidegetal, waardoor de olie heel zacht van smaak is en je nauwelijks merkt dat je Oosters bakt met Mediterane olie, maar dan uit de buurt van Aleppo. Vergelijkbare olie uiit Spanje en Frankrijk kost zeker het dubbele.

Tuinbonen, sperziebonen, paprika, geitenkaas en speklapjes.

Mijn eega had trek in tuinbonen, dus dat werd even wat door de vrieskast en koelkast struinen om te zien of ik voldoende dingetjes had om een verantwoorde schotel op tafel te zetten.
Dat leverde het volgende op:
300 gr tuinbonen
100 gr sperziebonen
100 gr paprika (tricolore) in blokjes
1 trostomaat
1 ui
2 teentjes knoflook
1 Spaanse peper
50 gr chorizo in blokjes (optioneel, maar dan iets meer spekblokjes nemen)
50 gr gerookte spekblokjes
80 gr geitenkaas of feta
1 el bonenkruid
wat takjes tijm
olijfolie
peper
zout

400 gr Speklapjes
1 el Harissakruidenmix
2 eieren
30 gr amandelmeel
1 el melk
1 tl bakpoeder
peper
zout



Speklapjes kruiden met de harissakruiden-mix en zout. Een paar uur laten trekken.
Oven voorverwarmen op 190º.

Ik had de tuin- en sperziebonen in de diepvries, dus een kwestie van even stomen met wat bonenkruid tot beetgaar. Hiervoor hebben de tuinbonen iets meer tijd nodig, dan de sperziebonen, dus deze er een paar minuutjes later erbij doen.
Intussen spekjes en chorizo in blokjes gesneden en gebakken in olijfolie in een sauteerpan. Wanneer deze kleuren, de gesnipperde ui mee fruiten tot deze kleurt en dan fijn gesnipperde knoflook en chilipeper toevoegen en kort mee fruiten. Paprika en tomaten in blokjes er door scheppen.
Nu is het tijd om de speklapjes te gaan bakken, zie hieronder!
Vervolgens de bonen, takjes tijm en blokjes geitenkaas door spek en ui scheppen.
In een ovenschaal scheppen en af in de oven voor ongeveer 15 tot 20 minuten.

Speklapjes:
klop de eieren los met 1 el melk, de amandelmeel, bakpoeder en een snuf peper en zout.
Speklapjes vlot om en om bruin bakken in een koekenpan of op de grillplaat en dan in een ovenschaal leggen. Het eimengsel er over verdelen en af in de oven. Even door garen tot het ei is gestold en mooi begint te bakken.



Opdienen met een zure augurk en wat olijven.



Zit weer niets ongezonds in!

Bloemkool taboulé met gegrilde lamskoteletjes en wat groene asperges.

Ingrediënten (2 pers) voor de bloemkooltaboulé:
500 g bloemkool
2 tomaten
1 minikomkommer
0,5 bos koriander
0,5 bos peterselie
1 Spaanse peper
1,5 limoen
30 ml olijfolie
80 g grof gehakte gezouten amandelen
(ik maak deze zelf, door amandelen grof te hakken en dan te mengen met gerookt zeezout)
0,5 granaatappel
Zout
Peper

Pers de limoenen uit en rasp de schil. Hak de kruiden fijn - als je niet zo van koriander houdt, kun je deze weglaten en iets meer peterselie nemen. Hak ook de Spaanse peper fijn, snijd de tomaten en komkommer fijn. Meng alles met limoensap en de geraspte schil.
Snijd de granaatappel rondom in en verdeel hem in 2 helften door deze in tegenovergestelde richting te draaien. Houd elke helft met het snijvlak naar beneden over een kom water. Tik met een lepel op de schil. Op deze manier vallen de zaden er uit, blijven de velletjes op het wateroppervlak drijven en kunnen deze makkelijk worden verwijderd. Laat de zaden uitlekken in een zeef.

Verwijder de bladeren en het onderste deel van de bloemkoolstronk. Rasp deze fijn op een keukenrasp of in de keukenmachine.
Verhit de helft olijfolie licht in een pan, voeg de bloemkool toe, roerbak kort, zodat er beet aan blijft en breng op smaak met zout en peper. Doe de bloemkool in een kom en meng de rest olijfolie erdoor.
Voeg vlak voor het opdienen het limoen-kruidenmengsel toe, meng de gezouten amandelen en granaatappelpitten door de bloemkool.

Gegrilde Lamskoteletjes (2 pers):

500 gr koteletjes
3 teentjes knoflook
1 el lamsvleeskruiden (van de Turkse super)
olijfolie
peper en zout.

Dep de koteletjes droog met keukenpapier. Bestrooi ze met de kruiden.
Pers de knoflook uit in wat olijfolie. Meng dit vervolgens door de koteletjes.
Laat dit een uurtje trekken op kamertemperatuur.
In een gril pan of op een gril snel om en om in wat olijfolie dichtschroeien. Niet te lang, zodat ze niet droog worden. Tijdens het grillen wat peper en zout uit de molen erover.



Ik deed er ter garnering nog wat gegrilde groene asperge en zwarte olijven bij.

Kabeljouw met Snijbonen en Gemengde Groenten

Terwijl ik vandaag door de winkel liep, rekening houdend met de 1,5 m economie, hetgeen een kunst op zich is, kreeg ik trek in kabeljauw met gemengde groenten. Aan het eind bij de kassa had ik kabeljauw filet, snijbonen, groene asperges, kastanje champignons en snoeptomaatjes. De rest was wel thuis op voorraad.



Voor 2 personen als volgt:
Voor de kabeljouw:
500 gr kabeljauw
1 el citroensap
peper en zout
2 el olijfolie
1 grote ui
3 teentjes knoflook
2 tl Provinciaalse kruiden
25 gr roomboter
50 gr amandelmeel
50 gr geraspte oude kaas
partjes citroen voor de garnering.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Besprenkel de vismoten met citroensap en bestrooi ze met zout en peper uit de molen.
Vet een ovenschaal in met halve eetlepel olie en leg de vismoten er naast elkaar in.
Snipper ui en knoflook. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui zachtjes tot ze goudbruin is.
Voeg de knoflook en de kruiden toe en bak het geheel al roerend nog ca 1 minuut. Verdeel het uimengsel over de vismoten in de ovenschaal.



Smelt de boter, in dezelfde koekenpan, zonder hem te laten kleuren en roer het amandelmeel erdoor. Roer van het vuur de kaas door het amandelmeel-mengsel.
Verdeel het amandelmeel-kaasmengsel over de vismoten.



Bak de vismoten op een rooster in het midden van de oven in ca 20 minuten goudbruin en gaar. Garneer met citroen.

Voor de groenten:
10 Snijbonen
6 groene asperges
80 gr spekblokjes
2 grote of 3 wat kleinere sjalotten
5 tot 6 kastanje champignons
1 stuk wortel in plakjes
wat stukjes paprika
6 snoeptomaatjes
1 el kappertjes
4 zongedroogde tomaten in olie in reepjes gesneden
wat ingelegde groene peperkorrels
Harissazout (maak ik zelf van harissa kruidenmix met 1:1 Keltisch zeezout gemalen)
1 el Worcestersaus
olijfolie

Ik stoomde de snijbonen en wortel in stukjes 5 minuten voor.
Vervolgens, terwijl de vis in de oven staat, in een wok of sauterpan de spekjes bakken en als deze voldoende kleuren wat olijfolie erbij en de in stukjes gesneden sjalot toevoegen.

Wanneer deze kleuren, de knoflook ook even meebakken. Dan de champignons erbij, tot deze vocht beginnen te trekken. Heel even de reepjes gedroogde tomaat en vervolgens de rest van de groenten met de kappertjes, groene peperkorrels, worcestersaus erbij. Verder op smaak brengen met het Harissazout.



Terwijl je de groenten gaar bakt, in een apart pannetje de topjes van de groene asperges grillen met de doorgesneden snoeptomaatjes.
Op voorverwarmde borden de boel leuk schikken, eet smakelijk.



Mijn vrouw vond, dat dit de lekkerste kabeljauw was, die ze tot nu had gegeten.

 

Boerenkool met chorizo en gestoofde sucade.

Bij ons stond opnieuw boerenkool op het menu. Groente van het jaargetijde en ook nog eens super gezond! Daar er ook nog eens behoefte is aan budgetmaaltijden in de kha keuken en dan ook nog gezond, denk ik dat dit aardig in het rijtje past.
Voor mij betekent budget 1 tot 2x per week inkopen en dan zo, dat je er meerdere dagen van kan eten. Ik let meestal op aanbiedingen en gebruik die dan meerdere dagen, immers een zak boerenkool en de 2e voor de helft en dat in 3x op eten is niet te duur (€0,90). 2 ui (€0.15), 80 gram chorizo (€1), plak knolselderij (€0.05), plak bloemkool (€0.24), stronk van broccoli (afval?, ok, €0.10), 1/3 bakje roomkaas (€0.23), handje gemalen oude kaas (€0.25) 1 kilo sucadelapjes (in de aanbieding €8,49, opeten in 3 x = €2.38), blik tomatenblokjes (€0.60, 3x = €0.20), 60 gr spekblokjes (€0,80, 3x = €0.27), 70 cc olijfolie (€0,70, waarvan de helft 3x = 0.35+012= €0.47), tomatensaus, azijn, 4 teentjes knoflook, peper, zout, kruiden (nootmuskaat, old bay kruiden mix) etc (€0,40). Totaal €6,64 voor 2 personen, dus reken afgerond naar boven: 3,50 pp. Tel daarbij planning inkoop, bewaken aanbiedingen en creativiteit, hetgeen de maaltijd onbetaalbaar, maar wel super lekker maakte!
Voor de bereiding van de sucade gebruikte ik mijn slowcooker, maar kan je natuurlijk ook prima stoven op een pitje, of in een matig warme oven.
Een half bakje spekjes bruinen in een braadpan. Als deze kleuren uitjes en knoflook mee fruiten, even apart houden. In dezelfde pan de sucade bakken.
Ik deed ze ongebakken in de slowcooker, maar wanneer je een gewone pan gebruikt zou ik ze even bakken. Old Bay bij de sucadelapjes, spek en ui er bij, nog een scheutje olijfolie, blikje tomaten blokjes en de tomatensaus. De tomatensaus maak ik van overgebleven tomaten en vries ik in in siliconen muffinvormen, zodat ik schijven krijg, die goed bewaard kunnen worden in een plastic zak. Hier kan je allerlei kruiden, groenten etc bijdoen en maakt sausen en vleesgerechten lekker af. Scheutje azijn, ik neem appelazijn voor een wat lekkerder smaak, om het vlees malser te laten worden. Lekker stoven tot de sucade net niet uit elkaar valt, tegen het eind even op smaak brengen met zout en peper en eventueel nog wat Old Bay. In de Crockpot 4,5 uur op low, in en andere slowcooker denk ik een half uurtje langer.



Voor de stamppot bloemkool, knolselderij en broccoli stronk fijn snijden, opdat het goed is te stampen, of hakken met de machine, maar dan niet zo fijn als rijst, en met een bodempje water stoven.
Tegen dat het te stampen is een teveel aan vocht afgieten en er de roomkaas door roeren met wat geraspte nootmuskaat.
Intussen de blokjes chorizo fruiten in ruim olijfolie en wanneer de kleur en geur los komt, de gesnipperde ui toevoegen en mooi bruinen. Dan de boerenkool mee wokken tot goed beetgaar.
De bloemkool etc. grof stampen en de gemalen kaas er door roeren. Vervolgens de boerenkool er door werken.



Opdienen met wat augurk, en voor een liefhebber als ik een toef mierikwortel.

Boerenkool groenteschotel met kasslernacken en grove rookworst.

We hadden trek in stamppot boerenkool en dat is natuurlijk niet klassiek te bereiden gezien de aardappels. Dus heb ik vanmorgen mijn creativiteit maar weer op de groenteafdeling los laten lopen en kwam thuis met bloemkool, knolselderij en puntpaprika.
De boerenkool had ik al in huis en ook lag er nog een stukje zoete aardappel. In de vriezer lag nog kasslernacken en grove (rauwe) rookworst voor de winterkost. Spekblokjes, knoflook, rode currypasta, Spaanse peper, knoflook, ui, olijfolie, ghee, gemalen kaas, Harissakruidenmix en gerookt zeezout is hier standaard in huis. Grove mosterd, mierikwortel en Amsterdamse uitjes mogen ook niet ontbreken. Water komt er niet aan te pas, dus moet je er maar bij drinken. Aan de slag dus.

Daar ik geen echte stamppot wilde maken, maar besloot alles te fruiten en wokken om vervolgens af te bakken in ovenschaaltjes voorverwarmd in een op 200º boven en onderwarmte voorverwarmde oven. Met een groot keukenmes alles mooi maat gesneden. Bloemkool net iets grover, dan voor de rijst uit de keukenmachine enz.

In de wok de spekblokjes gebruind met een scheutje olijfolie, wanneer die kleuren de uien mee fruiten en vervolgens een el rode currypasta, de in plakjes gesneden knoflook en Spaanse peper.
Het mengsel uit de wok terzijde zetten in een schaaltje warm houden. Wok niet schoonmaken!
Doe 2 el ghee of olie in de wok en bak hierin de kassler en de rookworst om en om aan. Als deze bruint ook even terzijde zetten.
Nu gaat de zoete aardappel, selderij, gehakte tomaatjes in de wok en gaat daarbij weer het spek en de uitjes etc.
Rustig even bakken tot de groente gaat glimmen, dan de bloemkool erbij, maar niet te vroeg, zodat alles mooi gelijk gaart. Wees niet zuinig met olijfolie.
Als het goed is nemen de groenten de smaken uit de pan op. Op het laatst de boerenkool er door scheppen. Verder op smaak brengen met de Harissakruiden en gerookte zeezout. Denk er aan dat de spekblokjes, kassler en rookworst ook zout zijn.

Laagje groente in de kommetjes, hierop de kassler en rookworst in hapklare brokken.



Vervolgens weer een laag groenten, zodat het aangebakken vlees en de rookworst mooi kan garen in de groenten en zijn smaak afgeeft.
Wat gemalen kaas erover, het oog wil ook wat.



Opdienen met in plakjes gesneden ui, een lik grove mosterd en voor mij met mierikwortel, want dat hoort voor mij bij "Duits" vlees en worst!

Kip en groenten Al-Andalus.

Op het spoor gezet door Bert Wagenvoort, gisteren een voor mij nieuwe kruidenmix gemaakt, die ook van Jonnie Boer te koop is, Al-Andalus, maar ik weet nu zeker, wat er in zit en dat is zuiver. Binnenkort gaat dit in de slowcooker, maar vandaag heb ik hier een schaal gemengde groenten met kippendij gemaakt en dat gemarineerd en gekruid met de Al-Andalus. Wil je weten wat daar in zit, kan je hier kijken.
Vanmorgen kippendij vlees gekruid met de Al-Andalus en mooi laten marineren.Goed, ik had nog diverse groenten en wat verse inkopen van vandaag.
Had ook een stukje Haloumi, blijkbaar erg in de mode momenteel om te bakken of grillen. Een soort gekookte kaas. Die komt er bij mij niet meer in, doe me maar liever lekkere Turkse geitenkaas. Die Haloumi is net gummi.
Zoals je op de eerste foto kan zien had ik een mooi gamma groenten, prei, bleekselderij, champignons, paprika, courgette, venkel, aubergine, sperziebonen, broccoli, een wortel, tomaat, Spaanse peper, allemaal mooi grof gesneden in hapklare brokken.



Verder nog limoen (in 8 partjes gesneden), 12 met piment gevulde olijven een el kappertjes en 6 gezouten ansjovisjes (fijn gehakt), de Haloumi en in olie ingelegde gedroogde tomaten. Dit alles met de groenten in een schaal gemengd met ruim olijfolie en 1 el Al-Andalus kruidenmix.



Vanmiddag de oven op 200º onder en bovenwarmte en de schaal in 5 kwartier afgebakken.



Weinig werk, geen moeilijke dingen en wij hebben er weer van genoten.
Hoe simpel is gezond kha/keto eten?



We hadden weer een heerlijk maaltje, mediterraan verantwoord, zuiver, veel groenten en niets wat niet kan! De rest van de schaal, want het was iets aan de ruime kant, gepureerd met de staafmixer en heb ik een mooi dikke groentesaus wanneer ik Kip Al-Andalus in de slowcooker ga maken.

Curry Madras met grote garnalen.

Gisteren had ik trek in iets pittigs. Daar er nog 4 grote garnalen over waren ut de doos, die eergisteren in zijn geheel opgedooid moest worden, besloten een pittige curry Madras te maken, die wel niet authentiek zal zijn, maar ons prima smaakte en voor herhaling vatbaar is. Even wat door de voorraad gestruind en toen had ik:
4 grote garnalen
bakje spekjes
5 gedroogde Shiitake, 2 uur geweekt in koud water,
350 gr snijbonen
1/2 of klein struikje broccoli
stukje venkel
stukje zoete aardappel
1 kleine winterwortel
1 stuk puntpaprika
1/2 stengel bleekselderij
1 stukje Spaanse peper
1 ui
3 teen knoflook
2 bosui
wat korianderblad
plakje gember
1 stengel citroengras (altijd op voorraad in de diepvries)
5 blaadjes djeroek poeroet (limoen blaadjes, ook altijd in de diepvries op voorraad)
1 limoen
blik kokoscream
rode curry pasta
Curry Madras kruidenmix
dunne oestersaus (of vissaus)
sojasaus (Tamari of kha Kikoman)
kokosvet
dus het geknutsel kon beginnen.

Ruime pan verhitten en een ruime el kokosolie er in. Hierin de spekjes even aanbakken.
Dan de gesnipperde ui erbij. Wanneer deze glimmen een 1/2 el currypasta er door roeren met 1 el curry Madras, zodat dit zich mooi verdeelt. Zal iets aanzetten, maar dat is juist goed voor de aroma's. Dan gehakte gember, in ringetjes gesneden Spaanse peper, gehakte knoflook en fijn gesneden wortel er door en mee fruiten. De geweekte en in streepjes gesneden shiitake er door en wat blussen met het weekwater. Dit geeft veel smaak, dus niet weggooien! Voeg dan de citroengras en djeroek poeroet toe. Proeven of het pittig genoeg is. Madras moet je voelen en proeven! Vervolgens een half blik kokosmelk er door met de rest van het weekwater, 1 el oestersaus en 1 el sojasaus. Mooi laten pruttelen. Verder op smaak brengen met oestersaus, eventueel nog wat Madras kruiden.
Wat rasp van de limoenschil erdoor en het sap van de limoen.
Intussen de rest van de groente op maat snijden, snijbonen in stukjes van 3 cm, broccoli in roosjes en de broccolistronk in blokjes, net als de zoete aardappel. Snij de bleekselderij klein. Voeg dit aan de pan toe. Dit heeft een minuut of 12 nodig. Voeg nog zoveel kokosmelk toe, dat je dit lekker proeft, maar de pit er ook in blijft!
Wanneer de pan weer pruttelt gehakte bosui en korianderblad er door. De grote garnalen er op leggen, zodat ze net onderstaan. Eventueel nog water en kokosmelk toevoegen of wat extra smaa geven met bouillonpoeder, maar dan wel verantwoorde! Heb je geen grote garnalen, kan je er ook een handvol andere garnalen op wat blokjes kippendij mee garen.
Zorg dat alles nog beet heeft. De garnalen waren in 10 minuten gegaard.
Vervolgens heb ik ze gepeld en in plakjes gesneden. Ruime kom vol scheppen en de garnalen er over verdelen.



Wil je het niet alleen kha verantwoord hebben, maar ook keto, dan is het afdoende om de zoete aardappel en wortel te vervangen door wat paddestoelen, extra broccoli of andere stevige groenten. Laat je creativiteit zijn gang gaan. Het mooie is, dat je dit rustig laat pruttelen terwijl je de ingrediënten van hart naa zacht toevoegt en je zonder stress een heerlijke pan voedzaam dikke soep opbouwt.

Pittige Boerenkoolstamppot Garnalen en Pecannoten

Al surfend op het www kwam ik bij een grootgrutter een recept tegen, die ik ombouwde naar kha en denk zelfs keto, want alles komt voor op de Bantinglijst als eetbaar. Opnieuw een grappige manier van stamppot boerenkool, maar dan net even anders.
Er hoort een pittige zoetzure saus bij, die honing bevat en dat is natuurlijk not done. Dat verving ik dus door stevia en xantaangom, hetgeen een mooi gladde saus opleverde, die ook goed toepasbaar is bij b.v. babi pangang etc.
Om dit gerecht te bereiden is het handig de oven te gebruiken om warm te houden, dus voorverwarmen op 60º. Dat geeft rust!
Om de boerenkool, bloemkool en broccoli te garen heb ik het dit keer gestoomd in een vergiet boven een pan met water, waardoor de groenten in 12 minuten voldoende gaar waren om te stampen zonder te nat te worden.



Stamppot:
1 kleine Spaanse peper
1 kleine ui gesnipperd
0,5 puntpaprika
250 g boerenkool
375 g bloemkool/broccoli (ik had nog een stronk van broccoli in de groentenla)
60 gr spekblokjes
30 gr boter
70 ml melk
nootmuskaat naar smaak
zout en peper
150 g taugé
4 Black Tigers of 100 gr andere garnalen
saus:
1 tl sambal oelek
2 el tomatenpuree
1 cm gember geraspt
70 ml water (afhankelijk van hoe dik de saus moet worden)
0.5 tl Steviapoeder of vergelijkbaar druppels.
0.25 tl Xanthaangom
50 g pecannoten

Begin met de saus, want die kan je mooi in de oven warmhouden en hoef je daar niet meer naar om te kijken. Rasp de gember. Verwarm de gember samen met de sambal, tomatenpuree, stevia en xantaangom en het water in een steelpannetje. Letop xantaangom klontert heel makkelijk, maar bind ook geweldig. Afgedekt in de warme oven zetten.

Snipper de ui en snij de rode peper fijn. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de puntpaprika en snij in kleine blokjes.
Stoom de boerenkool samen met de bloemkool en broccoli, ui, rode peper en paprikablokjes 12 minuten in een stoompan.
Bak intussen de spekjes in een beetje olijfolie tot ze beginnen te bruinen. Fruit de ui mee en voeg de Spaanse peper toe. Bak de paprikablokjes even mee. Voeg de boter en melk en laat even warm worden.
Stamp de boerenkool grof met wat nootmuskaat, zout en peper.
Voeg het spek, ui melk mengsel toe. Nog even wat door stampen, maar hou het grof.
Schep de taugé er door, indien je het vlot opdient en anders vlak voor het opdienen. Even warmhouden in de oven.
Bak de garnalen 5 minuten op hoog vuur. Voeg de zelfgemaakte zoetzure saus toe en haal van het vuur. Je kan de saus ook apart in een bakje erbij doen, zoals ik deed.
Garneer met de pecannoten.

.

Boerenkool–prei stamppot met verse zalm, crème fraîche en dille.

Op het idee gebracht door een folder aanbieding van een grootgrutter ter plaatse voor stampot met prei, boerenkool en zalm. Verrassende combinatie, die op ons vaste lijstje blijft.

100 g prei
250 g boerenkool
150 gr bloemkool
90 gr zoete aardappelen
110 gr selderijknol
0,5 bio citroen schoongeboend
250 g zalmfilets
20 g boter
35 ml melk
8 g dille
1 el grove mosterd
60 g crème fraîche of roomkaas
olijfolie
zout
peper

Kooktijd: 30 min.

Oven voorverwarmen op 200º. Een schaal insmeren met wat olijfolie en leg hier de zalmfilets in. Strooi grof zeezout over de zalm en laat dit gedurende tenminste 15 minuten intrekken in de vis, die hierdoor begint te "garen".
Rasp wat cest van de schoongemaakte schil van de halve citroen.
Klop citroensap van de halve citroen met wat olijfolie, de helft van de cest, peper en zout voor het bakken van de zalm.
Snij de prei in fijne ringen. Doe de boerenkool en prei ringen in een pan met een bodempje gezouten water of wat bouillon en kook tot beetgaar met het deksel op de pan. Let op! niet aan laten branden!
Verdeel de marinade over de zalm en zet de schaal in de hete oven. Na 6 minuten even controleren en na 10 minuten waarschijnlijk voldoende gegaard en sappig.
Giet de pan met de boerenkool en prei af. Snij de dille fijn.
Stoom intussen de in blokjes gesneden zoete aardappel en selderijknol en voeg na 4 minuten stomen ook de bloemkool toe. Als deze gaar genoeg is toevoegen aan de boerenkool en prei met de boter, crème fraîche (ik nam een kwart bakje roomkaas als prima alternatief voor de crème). Stamp de groenten tot een stamppot en breng verder op smaak met de dille, citroenrasp (cest), mosterd, crème fraîche, zout en peper.
Serveer de boerenkool-prei stamppot met de gegaarde zalm en garneer eventueel met een partje citroen.

Absoluut simpel en gezond, dit groentenhapje met vette vis!