Kosses.nl
 

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm pitten brood met kaas en wortel.

Sinds bij Uschi in december 2018 diabetes werd vastgesteld ben ik op zoek gegaan naar een aanvaardbare vervanging voor haar grote liefde, na mij, een lekkere boterham of broodje.
Dat is nagenoeg niet te doen, daar haar wortels in een ver verleden in Duitsland lagen en we vlak aan de Duitse grens wonen….. Echter we zijn het samen eens, dat ik inmiddels het voor ons ultieme resultaat hebben bereikt.

Op het www rouleren diverse recepten van koolhydraatarm brood. Daar ben ik mee gestart, maar dat kon ons in het begin niet echt bevredigen. Wat flets van smaak en vaak wat klef van binnen, maar toch een redelijk alternatief. Al door experimenterend, heb ik nu een stadium bereikt, dat we er erg tevreden over zijn. Echt brood wordt het nooit gezien er geen gluten en gist aan te pas komen, die brood tot het bekende lekkere, maar ook zo ongezond product voor diabetici maakt en niet passend is in kha / keto leefwijze.

Dit brood is niet zo geschikt voor zoet beleg, gezien een aantal ingrediënten, die het voor ons tot een lekker hartig hapje maakt. Het laat zich ook nog eens goed invriezen, wat ik dan ook doe. Na het bakken en goed afkoelen snij ik het op een huishoudsnijmachine in plakjes van 50 gr en vries het per 4 plakjes in. We eten elk elke ochtend 1 plakje en hebben dan voldoende voor een gezond ontbijt met vleeswaren, kaas of bv. avocado. Als hartig tussendoortje bak ik het ook wel even in een hete koekenpan plakjes om en om. Dat gaat waarschijnlijk ook in een broodrooster, maar die heb ik niet. Daar het brood vrij vet is en veel pitten bevat krijg je dan een mooi gebruineerd nootachtige basis voor een kaas- of worsthapje i.p.v. stokbrood bij een drankje.

Inmiddels bereid ik ook dagelijks verse kefir van rauwe melk, omdat voor haar gewone melk niet zo goed is, vanwege de suiker (lactose) daarin. De kefir gisten en bacteriën verslinden die lactose, wat weer de koolhydraatarme leefstijl ten goede komt. Van de kefir kan je ook prima yoghurt en kaas maken. Voor de broodrecepten heb je eieren en Griekse yoghurt nodig volgens de recepten op het www. Nou dat past, want nu maak ik elke 10 dagen dikke kefiryoghurt en bak hiermee mijn brood, dat uiteindelijk is uitgekristalliseerd tot een mooi stevig brood met goede houdbaarheid, niet klef en bijzonder smakelijk. Een soort hartig brood, want er gaat van alles aan smaakmakers in.
Ook moet er gesmolten roomboter door volgens alle recepten, die ik lees. Waarom boter smelten, als olijfolie al vloeibaar in de fles zit, dacht ik, dus heb ik het dierlijk vet vervangen door olijfolie past nog beter in een Mediterrane benadering.  en inmiddels half om half olijf- en MCT olie
Daar het schijnt dat geelwortel (Koenjit) erg goed is voor je gesteldheid, stop ik dat er ook in, zodat we daarvan ook ons dagelijks portie krijgen. Om de smaak nog meer naar mijn zin te maken is er inmiddels basilicum, oregano, gemalen kaas en wortel aan toegevoegd.
Ook kom ik in veel recepten water tegen, om bv. Chia te weken. Om de klefheid te beteugelen week ik de Chia niet meer voor. De eieren en kefir leveren meer dan voldoende vocht. Dat was me nog niet voldoende en ben verdere vocht gaan binden met johannisbroodpitmeel en xanthaangom. Voor de johannesbroodpitmeel moet je wel opletten, dat je de versie krijgt met weinig koolhydraten! De xanthaangom is puur koolhydraten, maar van het soort, dat niet door het lichaam wordt opgenomen. Mocht je dat er niet in willen, kan je deze twee ingrediënten achterwege laten, maar dan moet je dit vervangen door extra psylliumvezel! Als laatste truc bedacht ik dat tahin, gemalen sesamzaad, ook erg goed vocht bind en het is ook nog eens super gezond en lekker, dus ook daarvan een portie toegevoegd.
Ik heb lang bakpoeder gebruikt, maar daar ben ik mee gestopt. Dit is relatief duur en volledig overbodig. Koop een fles lekkere (appel of druiven) azijn en een pak zuiveringszout (bakingsoda). Dat gaat minstens zo goed.
Houdt je mijn recept aan, dan krijg je ongeveer 1200 gr brood, dus pakweg 24 plakjes.

  • Je kan met dit recept variëren, maar belangrijk is de verhouding ei en yoghurt. Houdt je je exact aan mijn recept, dan heeft het hele brood net aan 74 gr. Koolhydraten, waarvan 23 gr suikers. Wij eten met 2 personen één brood in 10 dagen, dus (74,4/2) / 10 = ruim 3 gr per dag.
  • Zonnebloempitten, noten etc. kan je mee variëren, maar houd wel totaal gewicht in de gaten en even grof malen in een keukenmachine moet wel.
    Ik heb hiervoor speciaal een koffiemolen gekocht met een noten inzet.
  • Kokosmeel kan je weg laten (beter van niet vanwege de koolhydraten), maar neem dan minimaal 60 gr amandelmeel (deze moet)
  • De hennepzaad is gezond en lekker, maar kan je achterwege laten. Dan die 40 gr verdelen over de lijnzaad en sesamzaad.
  • Meng alle natte zaken in een kom en de droge ingrediënten in een aparte kom. Als de droge ingrediënten goed gemengd zijn, belangrijk om het brood wat luchtiger te krijgen, meng je het door het natte mengsel. Goed roeren!!!! Ik doe alles met een pollepel, komt geen deegmachine aan te pas.
    Overgieten in een met voorkeur siliconen cake/brood vorm. Het ei bakt in metaal makkelijk aan!
  • 10 tot 15 minuten laten staan om de baksoda te laten werken en dan in de oven op 180º voor ongeveer 50 minuten. Daarna afdekken en nog eens 45 tot 50 minuten.

In de onderstaande tabellen eerst de ingrediënten, dan de voedingswaarde per 100 gr en vervolgens omgerekend naar mijn recept.

gram

ingrediënt

270

Kefir uitgelekt (of Griekse yoghurt)

410

eieren

70

zonnebloempitten

45

pompoenpitten

70

gebroken lijnzaad

50

hazelnoot stukjes

30

amandelmeel

30

kokosmeel

35

chiazaad

45

sesamzaad

40

hennepzaad

25

Psylliumvezels

5

Johannesbroodpitmeel

5

Xantaangom

10

kurkuma

2

basilicum (gedroogd)

4

oregano (gedroogd)

20

Tahina

25

olijfolie

20

MCT olie

50

kaas oud gemalen

50

wortel geraspt

5

zout

30

appelazijn

9

baksoda

1355

totaal gewicht (gr)

1200

totaal afgebakken gewicht (gr)

50-55

bakken, eerst open,
daarna afgedekt met folie of bakpapier

180°

onder en boven warmte.

 

100 gr

Energie in calorieën

in kilojoule

Eiwitten

Koolhydraten

waarvan suikers

Vet

waarvan verzadigd

Vezels

Natrium

 

kcal

kj

gr

gr

gr

gr

gr

gr

mg

Kefir yoghurt

58

245

6

4

4

2

1,4

0

36

eieren (middelgrote)

144

602

12,5

1,1

0,2

10

2,5

0

120

zonnebloempitten

629

2634

27

10,5

0

53

5,5

4,5

50

pompoenpitten

345

1448

24,5

7

0

23,5

4

5,4

6

gebroken lijnzaad

486

2036

20

13,5

0

32,5

3,5

33

0

hazelnootstukjes

667

2794

14,2

10,6

8,5

62,5

4,5

7,5

2

amandelmeel

632

2644

21,5

15,5

4,5

51,5

4,2

10,5

28

kokosmeel

680

2845

7

11

7,5

64,5

57

14

35

chiazaad

472

1975

19,8

12

0

30,7

3,3

34,4

16

sesamzaad

581

2436

20,9

6

0

53,5

8

7,5

50

hennepzaad

610

2562

32

1

1

52

4

2

0

Psylliumvezels

194

776

1,4

2,5

0

0,2

0

87,8

0,3

Johannesbroodpitmeel

213

890

6,5

1

1

0,9

0,2

91,2

100

Xantaangom

177

741

3,7

80,4

0

0

0

79,7

3,4

kurkuma

291

1222

7,83

64,93

5

9,88

3,12

21,1

38

basilicum

308

123

14,4

44,5

0

4

0

18

3

oregano

371

1556

11,4

50

0

10,4

2

16

3

Tahina

670

2771

25

3,1

1,6

62

8,6

12

0

olijfolie

883

3696

0

0,2

0

99,8

14,5

0

1

MCT olie

900

3760

0

0

0

100

100

0

0

kaas oud gemalen

404

1676

24,8

2,1

0

33,1

22,8

0

2

wortel geraspt

33

140

0,8

5,2

4,9

0,2

0

3,4

60

zout

0

0

0

0

0

0

0

0

0

appelazijn

21

89

0,04

0,5

0,5

0

0

0

40

baksoda

 

 

 

 

 

 

 

 

70000

 

 Heel brood

Energie in calorieën

in kilojoule

Eiwitten

Koolhydraten

waarvan suikers

Vet

waarvan verzadigd

Vezels

Natrium

 

 

recept

kcal

kj

gr

gr

gr

gr

gr

gr

mg

 

Brood

Kefir yoghurt

156,6

661,5

16,2

10,8

10,8

5,4

3,78

0

97,2

Kefir yoghurt

270

eieren (middelgrote)

590,4

2468,2

51,25

4,51

0,82

41

10,25

0

492,0

eieren (middelgrote)

410

zonnebloempitten

440,3

1843,8

18,9

7,35

0

37,1

3,85

3,15

35,0

zonnebloempitten

70

pompoenpitten

155,25

651,6

11,025

3,15

0

10,575

1,8

2,43

2,7

pompoenpitten

45

gebroken lijnzaad

340,2

1425,2

14

9,45

0

22,75

2,45

23,1

0,0

gebroken lijnzaad

70

hazelnootstukjes

333,5

1397

7,1

5,3

4,25

31,25

2,25

3,75

1,0

hazelnootstukjes

50

amandelmeel

189,6

793,2

6,45

4,65

1,35

15,45

1,26

3,15

8,4

amandelmeel

30

kokosmeel

204

853,5

2,1

3,3

2,25

19,35

17,1

4,2

10,5

kokosmeel

30

chiazaad

165,2

691,25

6,93

4,2

0

10,745

1,155

12,04

5,6

chiazaad

35

sesamzaad

261,45

1096,2

9,405

2,7

0

24,075

3,6

3,375

22,5

sesamzaad

45

hennepzaad

244

1024,8

12,8

0,4

0,4

20,8

1,6

0,8

0,0

hennepzaad

40

Psylliumvezels

48,5

194

0,35

0,625

0

0,05

0

21,95

0,1

Psylliumvezels

25

Johannesbroodpitmeel

10,65

44,5

0,325

0,05

0,05

0,045

0,01

4,56

5,0

Johannesbroodpitmeel

5

Xantaangom

8,85

37,05

0,185

4,02

0

0

0

3,985

0,2

Xantaangom

5

kurkuma

29,1

122,2

0,8

6,5

0,5

1,0

0,3

2,11

3,8

kurkuma

10

basilicum

6,2

2,5

0,3

0,9

0,0

0,1

0,0

0,4

0,1

basilicum

2

oregano

14,8

62,2

0,5

2,0

0,0

0,4

0,1

0,6

0,1

oregano

4

Tahina

134,0

554,2

5,0

0,6

0,3

12,4

1,7

2,4

0,0

Tahina

20

olijfolie

220,75

924

0

0,05

0

24,95

3,625

0

0,3

olijfolie

25

MCT olie

180

752

0

0

0

20

20

0

0,0

MCT olie

20

kaas oud gemalen

202

838

12,4

1,05

0

16,55

11,4

0

1,0

kaas oud gemalen

50

wortel geraspt

16,5

70

0,4

2,6

2,45

0,1

0

1,7

30,0

wortel geraspt

50

zout

0

0

0

0

0

0

0

0

0,0

zout

5

appelazijn

6,3

26,7

0,012

0,15

0,15

0

0

0

12,0

appelazijn

30

baksoda

0

0

0

0

0

0

0

0

6300,0

baksoda

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gram

3958,2

16533,6

176,4

74,4

23,3

314,1

86,2

93,70

7027,4

ingrediënten

1355

                   

afgebakken gewicht

1200

1 plakje brood weegt ongeveer

50

Koolh =

3,10

             
     

Vezel=

3,90

             

Koolhydraatarm brood, standaard.

gram

ingredient

270

Griekse yoghurt (10% vet), of vette kwark

420

eieren (7 middelgrote= 60 gr)

90

zonnebloempitten (middelmatig grof malen)

40

pompoenpitten

80

gebroken lijnzaad

25

walnoten

25

hazelnoten

40

amandelmeel

20

kokosmeel

35

chiazaad

20

water

80

sesamzaad

20

Psylliumvezels voor de binding

15

Johannesbroodpitmeel

55

ongezouten roomboter (even smelten en dan door ei yoghurt mengsel roeren)

5

zout

8

bakpoeder

20

Appelazijn of andere, maar zuur om de soda te laten werken

5

baksoda

1278

totaal ingredienten

1150

totaal afgebakken gewicht (gr)

50-55

bakken, eerst open 50 min, daarna afgedekt met folie of bakpapier

180°

onder en boven warmte.

   
  • Je kan met dit recept variëren, maar belangrijk is de verhouding ei en yoghurt of kwark. Houdt je je exact aan mijn recept, dan heeft het hele brood net aan 63 gr. Koolhydraten, waarvan 16.3 suikers. Wij eten met 2 personen één brood in 8 dagen, dus (63/2) / 8=4 gr per dag
  • Tevens moet er de psylliumvezel in voor de binding. De johannesbroodpitmeel kan je achterwege laten, maar dan moet je die 15 gr bij de psylliumvezel doen, dus totaal 35 gr (is uit ketogeen oogpunt ook nog beter vanwege de koolhydraten!).
  • Zonnebloempitten, noten etc. kan je mee variëren, maar houd wel totaal gewicht in de gaten en even grof malen in een keukenmachine moet wel.
  • Kokosmeel kan je weg laten, maar neem dan minimaal 60 gr amandelmeel (deze moet)
  • Gebroken lijnzaad en sesamzaad moet minimaal die 80 gr!
  • Meng alle natte zaken in een kom en de droge ingrediënten in een aparte kom. Als de droge ingrediënten goed gemengd zijn, belangrijk om het brood wat luchtiger te krijgen, meng je het door het natte mengsel. Goed roeren!!!! Ik doe alles met een pollepel, komt geen deegmachine aan te pas. Overgieten in een met voorkeur siliconen cake/brood vorm. Het ei bakt in metaal makkelijk aan!
  • 10 tot 15 minuten laten staan om de baksoda te laten werken en dan in de oven op 180º voor ongeveer 50 minuten. Daarna afdekken en nog eens 45 tot 50 minuten.