Sinds bij Uschi in december 2018 diabetes werd vastgesteld ben ik op zoek gegaan naar een aanvaardbare vervanging voor haar grote liefde, na mij, een lekkere boterham of broodje.
Dat is nagenoeg niet te doen, daar haar wortels in een ver verleden in Duitsland lagen en we vlak aan de Duitse grens wonen….. Echter we zijn het samen eens, dat ik inmiddels het voor ons ultieme resultaat hebben bereikt.
Op het www rouleren diverse recepten van koolhydraatarm brood. Daar ben ik mee gestart, maar dat kon ons in het begin niet echt bevredigen. Wat flets van smaak en vaak wat klef van binnen, maar toch een redelijk alternatief. Al door experimenterend, heb ik nu een stadium bereikt, dat we er erg tevreden over zijn. Echt brood wordt het nooit gezien er geen gluten en gist aan te pas komen, die brood tot het bekende lekkere, maar ook zo ongezond product voor diabetici maakt en niet passend is in kha / keto leefwijze.
Dit brood is niet zo geschikt voor zoet beleg, gezien een aantal ingrediënten, die het voor ons tot een lekker hartig hapje maakt. Het laat zich ook nog eens goed invriezen, wat ik dan ook doe. Na het bakken en goed afkoelen snij ik het op een huishoudsnijmachine in plakjes van 50 gr en vries het per 4 plakjes in. We eten elk elke ochtend 1 plakje en hebben dan voldoende voor een gezond ontbijt met vleeswaren, kaas of bv. avocado. Als hartig tussendoortje bak ik het ook wel even in een hete koekenpan plakjes om en om. Dat gaat waarschijnlijk ook in een broodrooster, maar die heb ik niet. Daar het brood vrij vet is en veel pitten bevat krijg je dan een mooi gebruineerd nootachtige basis voor een kaas- of worsthapje i.p.v. stokbrood bij een drankje.
Inmiddels bereid ik ook dagelijks verse kefir van rauwe melk, omdat voor haar gewone melk niet zo goed is, vanwege de suiker (lactose) daarin. De kefir gisten en bacteriën verslinden die lactose, wat weer de koolhydraatarme leefstijl ten goede komt. Van de kefir kan je ook prima yoghurt en kaas maken. Voor de broodrecepten heb je eieren en Griekse yoghurt nodig volgens de recepten op het www. Nou dat past, want nu maak ik elke 10 dagen dikke kefiryoghurt en bak hiermee mijn brood, dat uiteindelijk is uitgekristalliseerd tot een mooi stevig brood met goede houdbaarheid, niet klef en bijzonder smakelijk. Een soort hartig brood, want er gaat van alles aan smaakmakers in.
Ook moet er gesmolten roomboter door volgens alle recepten, die ik lees. Waarom boter smelten, als olijfolie al vloeibaar in de fles zit, dacht ik, dus heb ik het dierlijk vet vervangen door olijfolie past nog beter in een Mediterrane benadering. en inmiddels half om half olijf- en MCT olie
Daar het schijnt dat geelwortel (Koenjit) erg goed is voor je gesteldheid, stop ik dat er ook in, zodat we daarvan ook ons dagelijks portie krijgen. Om de smaak nog meer naar mijn zin te maken is er inmiddels basilicum, oregano, gemalen kaas en wortel aan toegevoegd.
Ook kom ik in veel recepten water tegen, om bv. Chia te weken. Om de klefheid te beteugelen week ik de Chia niet meer voor. De eieren en kefir leveren meer dan voldoende vocht. Dat was me nog niet voldoende en ben verdere vocht gaan binden met johannisbroodpitmeel en xanthaangom. Voor de johannesbroodpitmeel moet je wel opletten, dat je de versie krijgt met weinig koolhydraten! De xanthaangom is puur koolhydraten, maar van het soort, dat niet door het lichaam wordt opgenomen. Mocht je dat er niet in willen, kan je deze twee ingrediënten achterwege laten, maar dan moet je dit vervangen door extra psylliumvezel! Als laatste truc bedacht ik dat tahin, gemalen sesamzaad, ook erg goed vocht bind en het is ook nog eens super gezond en lekker, dus ook daarvan een portie toegevoegd.
Ik heb lang bakpoeder gebruikt, maar daar ben ik mee gestopt. Dit is relatief duur en volledig overbodig. Koop een fles lekkere (appel of druiven) azijn en een pak zuiveringszout (bakingsoda). Dat gaat minstens zo goed.
Houdt je mijn recept aan, dan krijg je ongeveer 1200 gr brood, dus pakweg 24 plakjes.
In de onderstaande tabellen eerst de ingrediënten, dan de voedingswaarde per 100 gr en vervolgens omgerekend naar mijn recept.
gram |
ingrediënt |
270 |
Kefir uitgelekt (of Griekse yoghurt) |
410 |
eieren |
70 |
zonnebloempitten |
45 |
pompoenpitten |
70 |
gebroken lijnzaad |
50 |
hazelnoot stukjes |
30 |
amandelmeel |
30 |
kokosmeel |
35 |
chiazaad |
45 |
sesamzaad |
40 |
hennepzaad |
25 |
Psylliumvezels |
5 |
Johannesbroodpitmeel |
5 |
Xantaangom |
10 |
kurkuma |
2 |
basilicum (gedroogd) |
4 |
oregano (gedroogd) |
20 |
Tahina |
25 |
olijfolie |
20 |
MCT olie |
50 |
kaas oud gemalen |
50 |
wortel geraspt |
5 |
zout |
30 |
appelazijn |
9 |
baksoda |
1355 |
totaal gewicht (gr) |
1200 |
totaal afgebakken gewicht (gr) |
50-55 |
bakken, eerst open, |
180° |
onder en boven warmte. |
100 gr |
Energie in calorieën |
in kilojoule |
Eiwitten |
Koolhydraten |
waarvan suikers |
Vet |
waarvan verzadigd |
Vezels |
Natrium |
|
kcal |
kj |
gr |
gr |
gr |
gr |
gr |
gr |
mg |
Kefir yoghurt |
58 |
245 |
6 |
4 |
4 |
2 |
1,4 |
0 |
36 |
eieren (middelgrote) |
144 |
602 |
12,5 |
1,1 |
0,2 |
10 |
2,5 |
0 |
120 |
zonnebloempitten |
629 |
2634 |
27 |
10,5 |
0 |
53 |
5,5 |
4,5 |
50 |
pompoenpitten |
345 |
1448 |
24,5 |
7 |
0 |
23,5 |
4 |
5,4 |
6 |
gebroken lijnzaad |
486 |
2036 |
20 |
13,5 |
0 |
32,5 |
3,5 |
33 |
0 |
hazelnootstukjes |
667 |
2794 |
14,2 |
10,6 |
8,5 |
62,5 |
4,5 |
7,5 |
2 |
amandelmeel |
632 |
2644 |
21,5 |
15,5 |
4,5 |
51,5 |
4,2 |
10,5 |
28 |
kokosmeel |
680 |
2845 |
7 |
11 |
7,5 |
64,5 |
57 |
14 |
35 |
chiazaad |
472 |
1975 |
19,8 |
12 |
0 |
30,7 |
3,3 |
34,4 |
16 |
sesamzaad |
581 |
2436 |
20,9 |
6 |
0 |
53,5 |
8 |
7,5 |
50 |
hennepzaad |
610 |
2562 |
32 |
1 |
1 |
52 |
4 |
2 |
0 |
Psylliumvezels |
194 |
776 |
1,4 |
2,5 |
0 |
0,2 |
0 |
87,8 |
0,3 |
Johannesbroodpitmeel |
213 |
890 |
6,5 |
1 |
1 |
0,9 |
0,2 |
91,2 |
100 |
Xantaangom |
177 |
741 |
3,7 |
80,4 |
0 |
0 |
0 |
79,7 |
3,4 |
kurkuma |
291 |
1222 |
7,83 |
64,93 |
5 |
9,88 |
3,12 |
21,1 |
38 |
basilicum |
308 |
123 |
14,4 |
44,5 |
0 |
4 |
0 |
18 |
3 |
oregano |
371 |
1556 |
11,4 |
50 |
0 |
10,4 |
2 |
16 |
3 |
Tahina |
670 |
2771 |
25 |
3,1 |
1,6 |
62 |
8,6 |
12 |
0 |
olijfolie |
883 |
3696 |
0 |
0,2 |
0 |
99,8 |
14,5 |
0 |
1 |
MCT olie |
900 |
3760 |
0 |
0 |
0 |
100 |
100 |
0 |
0 |
kaas oud gemalen |
404 |
1676 |
24,8 |
2,1 |
0 |
33,1 |
22,8 |
0 |
2 |
wortel geraspt |
33 |
140 |
0,8 |
5,2 |
4,9 |
0,2 |
0 |
3,4 |
60 |
zout |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
appelazijn |
21 |
89 |
0,04 |
0,5 |
0,5 |
0 |
0 |
0 |
40 |
baksoda |
|
|
|
|
|
|
|
|
70000 |
Heel brood |
Energie in calorieën |
in kilojoule |
Eiwitten |
Koolhydraten |
waarvan suikers |
Vet |
waarvan verzadigd |
Vezels |
Natrium |
|
|
recept |
kcal |
kj |
gr |
gr |
gr |
gr |
gr |
gr |
mg |
|
Brood |
Kefir yoghurt |
156,6 |
661,5 |
16,2 |
10,8 |
10,8 |
5,4 |
3,78 |
0 |
97,2 |
Kefir yoghurt |
270 |
eieren (middelgrote) |
590,4 |
2468,2 |
51,25 |
4,51 |
0,82 |
41 |
10,25 |
0 |
492,0 |
eieren (middelgrote) |
410 |
zonnebloempitten |
440,3 |
1843,8 |
18,9 |
7,35 |
0 |
37,1 |
3,85 |
3,15 |
35,0 |
zonnebloempitten |
70 |
pompoenpitten |
155,25 |
651,6 |
11,025 |
3,15 |
0 |
10,575 |
1,8 |
2,43 |
2,7 |
pompoenpitten |
45 |
gebroken lijnzaad |
340,2 |
1425,2 |
14 |
9,45 |
0 |
22,75 |
2,45 |
23,1 |
0,0 |
gebroken lijnzaad |
70 |
hazelnootstukjes |
333,5 |
1397 |
7,1 |
5,3 |
4,25 |
31,25 |
2,25 |
3,75 |
1,0 |
hazelnootstukjes |
50 |
amandelmeel |
189,6 |
793,2 |
6,45 |
4,65 |
1,35 |
15,45 |
1,26 |
3,15 |
8,4 |
amandelmeel |
30 |
kokosmeel |
204 |
853,5 |
2,1 |
3,3 |
2,25 |
19,35 |
17,1 |
4,2 |
10,5 |
kokosmeel |
30 |
chiazaad |
165,2 |
691,25 |
6,93 |
4,2 |
0 |
10,745 |
1,155 |
12,04 |
5,6 |
chiazaad |
35 |
sesamzaad |
261,45 |
1096,2 |
9,405 |
2,7 |
0 |
24,075 |
3,6 |
3,375 |
22,5 |
sesamzaad |
45 |
hennepzaad |
244 |
1024,8 |
12,8 |
0,4 |
0,4 |
20,8 |
1,6 |
0,8 |
0,0 |
hennepzaad |
40 |
Psylliumvezels |
48,5 |
194 |
0,35 |
0,625 |
0 |
0,05 |
0 |
21,95 |
0,1 |
Psylliumvezels |
25 |
Johannesbroodpitmeel |
10,65 |
44,5 |
0,325 |
0,05 |
0,05 |
0,045 |
0,01 |
4,56 |
5,0 |
Johannesbroodpitmeel |
5 |
Xantaangom |
8,85 |
37,05 |
0,185 |
4,02 |
0 |
0 |
0 |
3,985 |
0,2 |
Xantaangom |
5 |
kurkuma |
29,1 |
122,2 |
0,8 |
6,5 |
0,5 |
1,0 |
0,3 |
2,11 |
3,8 |
kurkuma |
10 |
basilicum |
6,2 |
2,5 |
0,3 |
0,9 |
0,0 |
0,1 |
0,0 |
0,4 |
0,1 |
basilicum |
2 |
oregano |
14,8 |
62,2 |
0,5 |
2,0 |
0,0 |
0,4 |
0,1 |
0,6 |
0,1 |
oregano |
4 |
Tahina |
134,0 |
554,2 |
5,0 |
0,6 |
0,3 |
12,4 |
1,7 |
2,4 |
0,0 |
Tahina |
20 |
olijfolie |
220,75 |
924 |
0 |
0,05 |
0 |
24,95 |
3,625 |
0 |
0,3 |
olijfolie |
25 |
MCT olie |
180 |
752 |
0 |
0 |
0 |
20 |
20 |
0 |
0,0 |
MCT olie |
20 |
kaas oud gemalen |
202 |
838 |
12,4 |
1,05 |
0 |
16,55 |
11,4 |
0 |
1,0 |
kaas oud gemalen |
50 |
wortel geraspt |
16,5 |
70 |
0,4 |
2,6 |
2,45 |
0,1 |
0 |
1,7 |
30,0 |
wortel geraspt |
50 |
zout |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0,0 |
zout |
5 |
appelazijn |
6,3 |
26,7 |
0,012 |
0,15 |
0,15 |
0 |
0 |
0 |
12,0 |
appelazijn |
30 |
baksoda |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
6300,0 |
baksoda |
9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gram |
3958,2 |
16533,6 |
176,4 |
74,4 |
23,3 |
314,1 |
86,2 |
93,70 |
7027,4 |
ingrediënten |
1355 |
afgebakken gewicht |
1200 |
||||||||||
1 plakje brood weegt ongeveer |
50 |
Koolh = |
3,10 |
||||||||
Vezel= |
3,90 |
gram |
ingredient |
270 |
Griekse yoghurt (10% vet), of vette kwark |
420 |
eieren (7 middelgrote= 60 gr) |
90 |
zonnebloempitten (middelmatig grof malen) |
40 |
pompoenpitten |
80 |
gebroken lijnzaad |
25 |
walnoten |
25 |
hazelnoten |
40 |
amandelmeel |
20 |
kokosmeel |
35 |
chiazaad |
20 |
water |
80 |
sesamzaad |
20 |
Psylliumvezels voor de binding |
15 |
Johannesbroodpitmeel |
55 |
ongezouten roomboter (even smelten en dan door ei yoghurt mengsel roeren) |
5 |
zout |
8 |
bakpoeder |
20 |
Appelazijn of andere, maar zuur om de soda te laten werken |
5 |
baksoda |
1278 |
totaal ingredienten |
1150 |
totaal afgebakken gewicht (gr) |
50-55 |
bakken, eerst open 50 min, daarna afgedekt met folie of bakpapier |
180° |
onder en boven warmte. |