1-5-2024
Vanmorgen zijn we vertrokken voor een reis naar Zuid-Frankrijk en waarschijnlijk ook naar het Aostadal in Italië.
We proberen het rustig aan te doen, want tijd is ons kleinste probleem. Vandaag na een rit van 354 km zijn we aangekomen op de camping Ile de Faigneul.
Deze camping ligt op een eiland in de rivier de Semois. Ons doel is om hier de komende dagen de vallei van de Semois te bekijken.
Dit is een mooi bergachtig gebied, waar nog tabak wordt verbouwd en bereid voor sigaren en pijptabak-productie. Hierover later meer, de dag van vandaag
is opgegaan aan de rit en onderweg een lekker hapje voor de inwendige mens.
Het was warm en hebben we snel de caravan geïnstalleerd en de rest van de dag onder de luifel verluierd.
Morgen een deel van de buurt verkennen en eventueel een tabakmuseum.
4-5-2024
Inmiddels zijn we 3 dagen verder en hebben we besloten morgen, 5 mei, verder te trekken Frankrijk in.
Hier in de Semois is de natuur erg mooi voor wandelaars, motorrijders en fietsers, maar de rest, de stadjes etc.,
is erg oude vergane eer en glorie. Het weer speelt ook niet echt mee. Het regent niet hard, maar wel bijna voortdurend.
Het vooruitzicht volgende week in Frankrijk is gelukkig behoorlijk beter.
We hebben eergisteren een toer gemaakt door de omgeving en getracht wat op te steken van de tabaksindustrie hier,
die vroeger hier de bron van inkomsten was, maar op 3 oude zaakjes na is daar weinig van terug te vinden. De VVV
heeft twee bewegwijzerde routes uitgezet die tabaksroute heten, die door de mooie omgeving leiden, echter weinig punten
langsgaan die direct terug te leiden zijn naar het tabaksverleden.
Voor de nostalgie wat pijptabak en sigaartjes op de kop getikt, maar dat is door de accijnzen ook echt niet grappig, nog
veel meer als bij ons en eigenlijk te gek.
Gisteren hebben we een bezoek gebracht aan Bouillon, leuke oude stad, maar denk voor het laatst in 1984 bezocht en lijkt
het nu toch wel erg anders dan in de herinnering, waarschijnlijk zien we te veel.
Wel gezellig ofschoon het druilerige weer er geen goed aan doet.
Bij een echt Belgisch mosselrestaurant een heerlijk pannetje mosselen verorbert en wat inkopen gedaan en verder geluierd bij de caravan.
Was even wat zon en verder mooi liggen lezen.
Vandaag de tweede tabaksroute geprobeerd te rijden.
Dat leek het mooiere deel te zijn, met een mooi uitzicht op het dal van de Semois bij Rochehaut, maar helaas
bleek er vandaag een rally te worden verreden, die veel over de bewegwijzerde route bleek te gaan, die voor het verkeer derhalve op veel delen was afgesloten.
Onderweg in Veste is bij de VVV een kleine tabaksmuseum ingericht. Deze hebben we nog even bezocht, waarna
we teruggereden zijn naar de camping om ons verder voor te bereiden op de rit van morgen.
5-5-2024
We zijn verkast naar de volgende camping. Vanmorgen met wat druilerigheid vertrokken en de Belgische Ardennen ingeruild voor de Chablis.
Na een mooie rit van 318 km, bijna helemaal over N en D wegen, die hier nagenoeg kaarsrecht zijn tussen de druiven velden
in het westen van de Bourgogne gearriveerd. We staan nu in de buurt van Auxerre en Chablis in een klein plaatsje met een ouderwetse
goed onderhouden Camping Municipal, in Vermenton. Ze bestaan nog die leuke plekjes voor weinig, € 16 per nacht incl. stroom en wifi!
De temperatuur zagen we allengs stijgen en konden we vanmiddag zelfs buiten nog van een heerlijk glas Chablis genieten,
die heerlijk gekoeld per fles te koop is bij de receptie bijna net zo duur als een overnachting, maar dan ook wel hemels lekker.
Helaas duurde de pret niet heel lang, want inmiddels zitten we sinds 18.00 uur weer binnen heerlijk te luisteren naar het getik van de regen,
die behoorlijk aanhoudt. Hopelijk morgen wat beter weer, is wel de voorspelling, als we een bezoek brengen aan Auxerre.
6-5-2024
Een mooie tocht, door de wijngaarden van de camping naar Chablis en vervolgens Auxerre, toonde ons hoe indrukwekkend uitgebreid dit gebied is.
Een lust voor het oog.
De buurt hier staat vol met druivenstokken, die hoofdzakelijk Chablis leveren. Uitmuntend lekkere wijn. Helaas heeft noodweer vorige week veel van
die net uitlopende druivenstokken geruïneerd en zijn de jonge uitlopers er af gehageld. Echter, ook veel stokken staan er mooi bij en dat is een lust voor het oog.
In Auxerre aangekomen hebben we een wandeling door het centrum gemaakt. Via La Tour de l'Horloge liepen we het centrum binnen.
De stad is vooral indrukwekkend door de grote kerken, maar die hebben we allen van buiten bekeken. Gezien het weer nog niet zo uitnodigend is,
dat er veel terrassen buiten staan, maakt het geheel nog een wat doodse indruk. Uiteindelijk kwamen we terecht in een echt Frans buurtcafé annex bistro,
waar we onder het genot een goed glas wijn een menu de jour hebben verorberd, zoals je mag verwachten van een dergelijk etablissement. Eenvoudig, lekker, maar niet hoogdravend.
Vervolgens de auto weer opgezocht een na nog een boodschap te hebben gedaan bij de E.Leclerc terug naar de camping.
Daar konden we nog mooi in alle rust in de zon een afzakkertje nemen. Morgen gaat de reis verder zuidwaarts.
De verwachting is, dat de regen de komende tijd daar uit den boze is.
7-5-2024
Weer een stukje zuidwaarts.
Vandaag zij we een 214 km verder getrokken naar Neris Les Bains.
Onderweg in een klein plaatsje gestopt om er een hapje te eten.
Ze zijn er nog, die plekjes bij de kerk, waar je het spul even kwijt kan.
Vanuit Neris les Bain willen we Montluçon en omgeving verkennen.
Echter eerst maar eens van een zonnetje genieten. Lijkt erop dat de komende week droog blijft.
8-5-2024
De Fransen hebben vandaag een feestdag. Wij ook wel, maar die wordt in NL niet gevierd,
omdat wij onze eigen 5 mei hebben. Echter, in Frankrijk is 8 mei een feestdag,
want dat is de dag, dat de capitulatie van Duitsland werd bezegeld in Reims en
vervolgens in Berlijn. Welnu voor de Fransen een dag dat er weinig gebeurt. Zeker
als ook nog eens 9 mei Hemelvaartsdag is. Hier allemaal even geen rekening mee gehouden
en op naar Montluçon om een markt te bezoeken. Helaas, die was er dus niet.
Gelukkig was wel de Carrefour open. Dan daar maar boodschappen doen, om een keer lekker
te koken bij de caravan. Dat werd wel weer eens tijd.
Nog even wat rondgekeken in Montluçon, op een terrasje een kopje koffie gedronken, maar
verder was dat weinig vruchtbaar. Later deze week nog maar eens kijken.
In elk geval hebben we wat groenten, vlees, garnalen en Japanse ramen kunnen kopen.
Aangevuld met wat spullen uit mijn standaardvoorraad op reis laat zich daar wel wat
mee te maken
Tevens een paar lekkere flesjes, o.a. Crémant de Bourgogne, die lekker gaat bij de roze vriendjes.
Het smaakte prima. De dag verder luierend afgesloten.
9-5-2024
Hemelvaartsdag is blijkbaar minder belangrijk hier. Vanmorgen was er gewoon markt
in Neris-les-Bains en konden we mooi de kaasvoorraad op piel brengen. Wat hap groente
gekocht. In de caravan ligt nog wat Quiche Loraine, dus hadden we weer genoeg om wat
te snacken vandaag. Na het bezoek aan de markt hebben we een toertje door de buurt
gemaakt. Het is hier allemaal mooi landelijk, groen heggetjes op de landerijen.
Kleine plaatsen, die mooi rondom de kerk zijn gebouwd. Landschap wat ons wel bevalt.
Echter, uit de begroeiing blijkt wel, dat er hier veel regen valt. Die blijft ons gelukkig
bespaard de komende dagen en hebben we de rest van de dag mooi lui in de zon gezeten.
10-5-2024
Commentry is een leuk stadje niet ver van de camping en vanmorgen was daar markt. Op de planning stond een bezoek aan het oude centrum van Montluçon.
Dat ligt allemaal niet ver van elkaar verwijdert, dus eerst naar de markt en aansluitend naar Montluçon.
Was een gezellige markt, verdeeld over straatjes in het centrum en een overdekte markthal. Hier was weer al het lekkers te koop, dat Frankrijk zo aantrekkelijk maakt. Kaas, vlees, worst groenten en een keur aan kleding en spullen, die goed bruikbaar zijn in de keuken. Ondanks dat aanbod, hebben we kans gezien, zonder iets de markt te verlaten richting Montluçon.
Het oude centrum van Montluçon is nog aardig intact.
We hebben het Kasteel van de Bourbons bekeken. Helaas stond deze in de steigers en mochten we er niet in, maar we hadden een aardige indruk. Dan maar een plaatje lenen op het WWW.
Vanaf het park bij het kasteel hadden we een mooi uitzicht van bovenaf op de oude huizen.
Na dit bezoek zijn we teruggereden naar het centrum en was het tijd voor een hap. Deze vonden we op een leuk terras in de vorm van Tartiflette.
Tartiflette is een ovenschotel uit de Savoie in de Franse Alpen en het Italiaanse Aostadal. Het gerecht wordt gemaakt met aardappelen, reblochon kaas, spekjes en uien. Kenden het niet, maar is zeker ook iets om thuis te maken! Een stevige hap, wat sla erbij spoelen met Chablis en we waren weer verzorgd voor vandaag. Na het eten terug naar de camping om rustig nog wat van de zon te genieten en vervolgens op te ruimen, want morgen trekken we verder naar het zuiden naar het departement Aveyron in de regio Occitanië.
11-5-2024
Na een mooie rit van 272 km grotendeels binnendoor zijn we aangeland in Saint-Côme-d'Olt.
Een oud stadje aan de rivier de Lot.
Onderweg een hapje gegeten in een oeroud Frans restaurant, waar de baas zelf nog kookt met spullen uit eigen tuin en uit de buurt. Een simpel, maar voedzaam menu.
De camping is een redelijk eenvoudig maar mooi terrein. Goed onderhouden, bruikbaar en schoon sanitair met ruime plaatsen. Precies wat wij graag hebben
Van onder de luifel hebben we een mooi uitzicht op de rivier de Lot.
Morgen de buurt verkennen.
12-5-2024
Aligot is een streekgerecht van de boeren in deze omgeving. Dat was ons doel voor vandaag en ook de reden om ons kampement op te slaan aan de Lot. Nu kan je dat wel in het eerste de beste restaurant gaan eten, maar dat hoort toch echt in de bergen bij een buron.
De "burons" of "mazucs" zijn oude stenen gebouwen, die vroeger werden gebruikt om kaas te maken op de bergweiden. Tegenwoordig is de kaasmakerij gemoderniseerd en sommige burons zijn omgebouwd tot restaurants om hun erfgoed te behouden. Daar kan je de lokale gerechten: aligot, kazen, vleeswaren en Aubrac vlees proeven in het hart van de alpenweiden, in een authentieke omgeving.
17 jaar geleden hadden we daar al eens kennis mee gemaakt bij toeval. Met dat in onze achterhoofd zijn we vandaag naar het Buron d'Aubriac gereden, om daar nog eens goed ongezond, maar overheerlijk los te gaan op een traditioneel menu.
Via een mooie route over bergweggetjes, waar we onderweg al de producenten van eens eten voor vandaag konden bewonderen,
bereikten we ons doel.
Hoewel het er aardig druk was hadden ze gelukkig nog een tafeltje voor ons, want dit blijkt ook bij de Fransen op zondag een prima uitgaansdoel te zijn.
Mooi ouderwets en authentiek tafelen met wel wat zware, maar heerlijke kost.
Als entree salade met worst, kaas, spekjes, pannenkoekjes, terrine, allemaal van lokale producten.
Vervolgens aligot met een eendenpoot. Helemaal origineel is het, als je dit eet met een Pavé de boeuf, een mooi malse magere biefstuk van die mooie witte koeien, maar onze voorkeur had vandaag de eendenpoot.
De aligot is puree van aardappel (3/5) met tome fraîche de l’Aubrac IGP (2/5). Daar komt nog boter, room en wat knoflook bij, dus even niet in calorieën denken! De bediening komt met de pan aan tafel, want het moet warm een goed glad gemengd worden opgediend. Nog een paar stukjes plaatselijke kaas en een toetje na, dat is dus voldoende om de volgende dag te halen.